Архива на новости

Улогата и значењето на згрижувачките семејства во системот на социјалната заштита

По повод денот на згрижувачите кој секоја година се одбележува на 1 јуни, СОС Детско Село Македонија организираше работна стручна средба на 25 мај 2017 во просториите на Ресурсниот центар во Гази Баба. Стручната средба имаше цел да го истакне значењето на згрижувачите во Република Македонија и да поттикне дискусии за улогата и значењето на згрижувачките семејства во системот на социјалната заштита.На средбата беа присутни згрижувачи од згрижувачки семејства во Скопје, згрижувачи кои се поддржани од СОС Детско село, претставници од ЈУМЦСР на Град Скопје, социјални работници од Психијатриска болница Скопје, претставници од Институтот за социјална работа на Филозофскиот факултет во Скопје и претставници на СОС Детско село.

Прочитај повеќе...

12
ЈУН
2017

Годишно собрание на Здружението на граѓани СОС Детско село Македонија

На 06.06.2017 година се одржа редовното Годишно Собрание на Здружението на граѓани СОС Детско Село Македонија. На оваа средба освен што се презентираше работата на организацијата и беше усвоен и годишниот и ревизорскиот извештај за 2016 година, Здружението на граѓани го збогати своето семејство со 11 нови членови, граѓани кои ја препознаа вредноста на нашата работа и кои сакаат посветено и хуманитарно да ја помогнат работата на нашата организација.

Прочитај повеќе...

12
ЈУН
2017

Соработка помеѓу СОС Детско село и центарот за интегрална рехабилитација „Виготски"

Во текот на месец мај 2017 година, СОС Детско село во рамките на програмата за социјална превенција, беше домаќин на претставници од Центарот за интегрална рехабилитација „Виготски" Велес.

Прочитај повеќе...

17
МАЈ
2017

Проектот за интервентна поддршка при СОС Детско село Македонија домаќин на партнерите во проектот поддржан од Европската унија и од „Еразмус +"

Прочитај повеќе...

21
АПР
2017

Театрите за децата од СОС Детско село Македонија

Прочитај повеќе...

27
МАР
2017
123...32                                 

Фудбалска екипа на СОС Детско село на Светскиот фудбалски куп во Полска

10 мали фудбалерчиња од СОС Детско село учествуваа на петтиот Светски фудбалски куп за деца без родители и родителска грижа, во Варшава, Полска, од 13 до 18 јули, организирано од организацијата Надеж за Евро (Hope for Mundial).

Изигравме 4 натпревари, во кои екипата на Босна ја победивме со рекордни 7:1, со Виетнам изигравме нерешено, а со силните Холандија и Полска лавовски се боревме до последните секунди, сепак среќата беше на нивна страна. 


Иако не извојувавме едно од првите места, еден од пехарите беше резервиран за нас, и тоа не било кој, туку највеселиот. Нашиот Лулхан го доби пехарот за најзабавно и најрадосно дете учесник на фудбалскиот куп, меѓу 220 фудбалери од 22 земји учесници.


Вториот ден-на доделување на наградите, присуствуваше и македонската ВД Амбасадорка во Полска, га. Горица Атанасова Ѓоревска, со семејството. Таа доби плакета и се обрати кон публиката со поздравен говор.


На заминување, ја посетивме македонската амбасада и децата имаа можност да поразговараат со амбасадорката за своите идни планови, амбиции, но и да се информираат за активностите на амбасадата. Соработката на СОС Детско село со Амбасадата на Република Македонија во Полска, продолжува и веќе се планира реализација на интересни иницијативи на нашата ВД Амбасадорка во Варшава.


Фудбалерите се вратија назад со полни срца, нови пријателства и прекрасни спортски спомени за цел живот. Се гледаме следната година во Варшава! 

Огромна благодарност до нашите пријатели Фалкон Травел, Спорт Визион Македонија, Спорт М, Скопје Мериот Хотел, и ПД Алеа кои ни помогнаа да го организираме ова незаборавно спортско патување!